Gratis offerte:+32 491 54 39 03

De gevaren van kortsluiting en onveilige apparaten tijdens de winter.


De wintermaanden in Belgiƫ brengen gezelligheid met zich mee, maar helaas ook een toename van elektrische apparaten die we in huis gebruiken. Hoewel het heerlijk is om warm te blijven met elektrische dekens en bijverwarmingen, brengt het ook risico's met zich mee, vooral als we niet bewust omgaan met elektrische veiligheid. Laten we eens kijken naar de gevaren van kortsluiting en onveilige apparaten tijdens de winter in Belgiƫ.


Kortsluiting: een stille bedreiging.

Kortsluiting is een van de grootste gevaren die kunnen optreden als gevolg van defecte bedrading, beschadigde stekkers of overbelaste stopcontacten. In Belgiƫ vinden jaarlijks tragische incidenten plaats als gevolg van kortsluiting, wat vaak leidt tot brand. Het is essentieel om regelmatig de staat van de bedrading te controleren en onmiddellijk actie te ondernemen als er tekenen van slijtage zijn.


Oververhitting van elektrische apparaten

In de winter vertrouwen we meer op elektrische apparaten om warm te blijven, zoals elektrische dekens en kachels. Oververhitting van deze apparaten kan optreden als ze niet correct worden gebruikt of als ze beschadigd zijn. Zorg ervoor dat je alleen gecertificeerde en veilige apparaten gebruikt, volg de gebruiksaanwijzing nauwkeurig en vermijd het gebruik van verlengsnoeren voor deze warmtebronnen.


Vochtigheid en elektriciteit gaan niet samen

De winter brengt vaak vochtige omstandigheden met zich mee, wat het risico op kortsluiting vergroot. Zorg ervoor dat je elektrische apparaten droog blijven en vermijd gebruik in vochtige omgevingen. Dit geldt vooral voor kerstverlichting, die vaak buitenshuis wordt gebruikt.


Tips voor een veilige winter


1. Regelmatige inspectie:

Controleer regelmatig de staat van de bedrading en stopcontacten in huis.


2. Certificering:

Gebruik alleen gecertificeerde en veilige elektrische apparaten.


3. Correct gebruik:

Volg strikt de gebruiksaanwijzingen van elektrische apparaten, met name bij warmtebronnen.


4. Vermijd overbelasting:

Voorkom overbelasting van stopcontacten en gebruik geen verlengsnoeren voor zware apparaten.


5. Professionele inspectie:

Overweeg een professionele inspectie van de elektrische installatie in huis.


Conclusie: veilig genieten van de winter

Hoewel de verleiding groot is om gezellige warmte te creƫren met elektrische apparaten in de winter, mogen we de bijbehorende gevaren niet uit het oog verliezen. Door bewust om te gaan met elektrische veiligheid en regelmatige inspecties uit te voeren, kunnen we een veilige en aangename winter doorbrengen zonder onnodige risico's. Neem geen risico's - laat de warmte van de winter de enige zorg zijn die je hebt.


Heb je na het lezen nog een vraag?

Neem dan gerust contact op via deze link: Contact


Jobartifex Group bv.

Jouw all-in-one aanspreekpunt voor: Renovatiewerken, pechverhelping en groene oplossingen in huis.

Interessante nieuwsartikels


Leer meer over de nieuwste trends, duurzame oplossingen en slimme renovatiestrategieĆ«n. 

Jouw partner in renovatiewerken. 

Bij Jobartifex specialiseren we ons in het uitvoeren van kleine tot uitgebreide interieurrenovaties zowel residentiĆ«le klanten als zakelijke klanten in Vlaanderen. 

šŸ” Residentieel

šŸŖ Commercieel