Gratis offerte:+32 491 54 39 03

Wat houdt BENOveren in?


Weg met gewoon renoveren! Volgens de richtlijnen van de Vlaamse overheid is het nu tijd voor BENOveren.

BENOveren staat voor 'beter renoveren,' met een focus op hogere energieprestaties en het logisch opvolgen van renovatiestappen.


Van Renoveren naar BENOveren:


Bij het observeren van Vlaamse woningen is het duidelijk dat een aanzienlijk deel sterk verouderd is. Het grootste knelpunt is het ontbreken van isolatie, vooral bij huizen van vóór 1970.

Dit gebrek dwingt bewoners tot overmatig stoken, wat niet alleen duur is maar ook inefficiënt en schadelijk voor het milieu.


Om deze uitdaging aan te pakken, hebben de Vlaamse overheid en verschillende sectororganisaties de handen ineengeslagen en het Renovatiepact opgesteld. De ambitie? Tegen 2050 moeten alle huizen even energiezuinig zijn als de hedendaagse energiezuinige nieuwbouwwoningen.


Om deze doelen te bereiken, moeten we anders gaan denken over onze woningen en vooral vooruitdenken. Gewoon renoveren, dat wil zeggen alleen voldoen aan de huidige wettelijke vereisten voor energiebesparing, is niet langer voldoende. We moeten gezamenlijk 'BENOveren,' wat staat voor Beter Renoveren dan gebruikelijk is.


BENOveren: Beter Renoveren


BENOveren betekent in feite dat je een bestaande woning zo renoveert dat de energieprestaties gelijkwaardig of zelfs beter zijn dan die van hedendaagse nieuwbouwwoningen.


Er zijn twee mogelijkheden om deze ultieme BENOvatiedoelstelling te bereiken:


1. Zorg ervoor dat elk onderdeel van de bouwschil (dak, muren, ramen, vloeren, enz.) van je woning voldoet aan specifieke isolatiewaarden of U-waarden:

- Daken: Umax = 0,24 W/m²K
- Buitenmuren: Umax = 0,24 W/m²K
- Ramen (profielen en beglazing): Umax = 1,5 W/m²K en glas: Umax = 1,1 W/m²K
- Deuren en poorten: Umax = 2,0 W/m²K
- Vloeren: Umax = 0,24 W/m²K


Daarnaast dien je te verwarmen met een energiezuinige installatie of je woning aan te sluiten op een efficiënt warmtenet.


2. Zorg ervoor dat je woning na renovatie een E-peil heeft van maximaal E60 of een energiescore (EPC-kengetal) van 100 kWh/m². In vergelijking: de vergunningsaanvragen voor nieuwbouwwoningen behaalden in 2014 gemiddeld E43.

Het traject van BENOveren impliceert dat je de diverse renovatiemaatregelen volgt in de meest logische volgorde.


Vaak begint dit met het dak, gevolgd door de buitenmuren en het schrijnwerk, en daarna de vloer en de 'technieken' zoals verwarming, sanitair warm water, ventilatie, verlichting en elektriciteit.


Elk project heeft echter zijn eigen aanpak, en daarom raadt de overheid aan om aan het begin van elke BENOvatiefase een 'masterplan' of 'renovatieadvies' op te stellen met behulp van een architect, algemene aannemer of andere bouwdeskundige.


Toch nog een vraag na het lezen van dit artikel? We helpen je graag verder.


Jobartifex Renovatiewerken 👉🏼Contact informatie

Interessante nieuwsartikels


Leer meer over de nieuwste trends, duurzame oplossingen en slimme renovatiestrategieën. 

Jouw partner in renovatiewerken. 

Bij Jobartifex specialiseren we ons in het uitvoeren van kleine tot uitgebreide interieurrenovaties zowel residentiële klanten als zakelijke klanten in Vlaanderen.