Gratis offerte:+32 491 54 39 03
Energetische, Renovatie, energetisch renoveren, hoe, premies, subsidie, jobartifex

Energetische Renovatie

Energetisch renoveren: Alle voordelen op een rij.Energetisch renoveren is een term die je misschien al eens hebt gehoord, maar wat betekent het eigenlijk? En waarom zou je het doen? En hoe pak je het aan? In dit blogartikel geven we je een antwoord op deze vragen en meer. 


Wat is energetisch renoveren?


Energetisch renoveren is een vorm van renoveren waarbij je de energieprestatie van je woning verbetert. Dat wil zeggen dat je minder energie verbruikt voor verwarming, koeling, verlichting en andere toepassingen. Dit doe je door je woning beter te isoleren, te ventileren en te voorzien van efficiƫnte installaties. Een energetische renovatie kan ook gepaard gaan met een uitbreiding of een verandering van de indeling van je woning.


Waarom energetisch renoveren?


Er zijn verschillende redenen om te kiezen voor een energetische renovatie. Ten eerste kan je zo besparen op je energiefactuur, want je verbruikt minder gas, elektriciteit of andere brandstoffen. Ten tweede kan je zo het comfort en de gezondheid in je woning verhogen, want je hebt minder last van tocht, koudebruggen, vochtproblemen of oververhitting. Ten derde kan je zo de waarde van je woning verhogen, want een energiezuinige woning is aantrekkelijker op de vastgoedmarkt. Ten vierde kan je zo bijdragen aan de klimaatdoelstellingen, want je stoot minder broeikasgassen uit.

besparing, energiepremie, vlaamse, overheid, euro, verbouwen, renoveren

Hoe energetisch renoveren?


Een energetische renovatie kan verschillende vormen aannemen, afhankelijk van de staat en de kenmerken van je woning. Er zijn echter een aantal algemene principes die je kan volgen om een goed resultaat te bereiken.


  • Begin met een grondige analyse van je huidige situatie. Laat een energieaudit uitvoeren door een expert die de energieprestatie van je woning in kaart brengt en advies geeft over de mogelijke verbeteringen. Je kan ook een EPC (energieprestatiecertificaat) laten opmaken, dat aangeeft hoe energiezuinig je woning is en welke maatregelen je kan nemen om het te verbeteren.
  • Maak een plan van aanpak en stel prioriteiten. Bepaal welke maatregelen je wil nemen, in welke volgorde en met welk budget. Houd rekening met de terugverdientijd, het comfort, de esthetiek en de regelgeving. Een goede vuistregel is om te beginnen met de maatregelen die het meeste energie besparen en het minste kosten, zoals isolatie en luchtdichtheid.
  • Kies voor kwaliteit en duurzaamheid. Ga voor materialen en technieken die een hoge isolatiewaarde, een lange levensduur en een lage milieu-impact hebben. Laat je bijstaan door vakmensen die ervaring hebben met energetisch renoveren en die garant staan voor een correcte uitvoering. Controleer ook of je recht hebt op premies of subsidies voor bepaalde maatregelen. Voor meer info: Premiezoeker Vlaamse Overheid.
  • Volg het proces op en evalueer het resultaat. Houd een oogje in het zeil tijdens de werken en zorg dat alles volgens plan verloopt. Na de werken kan je het effect van de maatregelen meten aan de hand van je energieverbruik, je EPC of andere indicatoren. Geniet van je nieuwe, energiezuinige woning!

Wat is een ingrijpende energetische renovatie?


Een ingrijpende energetische renovatie (IER) is een specifieke vorm van energetisch renoveren die sinds 2015 wordt gedefinieerd in de Vlaamse EPB-regelgeving (energieprestatie en binnenklimaat). Een IER houdt in dat minstens 75% van de bestaande en nieuwe scheidingsconstructies die grenzen aan de buitenomgeving worden (na)geĆÆsoleerd en dat minstens 75% van de bestaande en nieuwe technische installaties worden vervangen. Een IER wordt beschouwd als een nieuwbouw op het vlak van de EPB-eisen, wat betekent dat je moet voldoen aan een bepaald E-peil (een maat voor de globale energieprestatie) en aan andere eisen op het vlak van isolatie, ventilatie, hernieuwbare energie, etc.

Wat zijn de voordelen van een ingrijpende energetische renovatie?


Een ingrijpende energetische renovatie heeft een aantal voordelen ten opzichte van een gewone energetische renovatie. Ten eerste kan je zo een hogere energiebesparing en een beter comfort bereiken, want je pakt je woning grondig aan. Ten tweede kan je zo genieten van een aantal fiscale voordelen, zoals een verlaagd btw-tarief van 6% in plaats van 21% voor de renovatiewerken, een verlaagd tarief voor de registratierechten bij de aankoop van een woning die binnen de vijf jaar ingrijpend energetisch wordt gerenoveerd, of een vrijstelling van de schenkbelasting bij de schenking van een woning die binnen de vijf jaar ingrijpend energetisch wordt gerenoveerd. Ten derde kan je zo ook profiteren van een aantal premies of subsidies, zoals de totaalrenovatiebonus, de burenpremie of de renteloze renovatielening.

Hoe begin je aan een ingrijpende energetische renovatie?


Een ingrijpende energetische renovatie vergt een goede voorbereiding en begeleiding. Je kan hiervoor beroep doen op een architect, een EPB-verslaggever of een energieadviseur die je kan helpen met het ontwerp, de vergunning, de berekening, de uitvoering en de controle van je project. Je kan ook gebruik maken van het online platform BENOveren (beter renoveren), dat je stap voor stap gidst doorheen het proces en je informeert over de mogelijkheden, de voordelen en de ondersteuning die je kan krijgen.

energetische renovatie, hoe begin je eraan, voorbereiding, epb-verslaggever, energieadviseur, jobartifex, renoveren

Verlaagde Registratierechten tijdens een Energetische Renovatie


Bij de aankoop van uw enige eigen woning biedt een verbintenis tot ingrijpende energetische renovatie u nu de kans om te profiteren van verlaagde registratierechten. Lees verder om te ontdekken hoe u kunt besparen terwijl u uw woning energie-efficiƫnter maakt.

Voorwaarden voor Verlaagd Tarief


Naast de reguliere voorwaarden voor het verlaagd tarief voor de enige eigen woning, zijn er bijkomende eisen voor deze verlaagde registratierechten:


  • U verbindt zich als koper om ingrijpende energetische renovatiewerken uit te voeren.
  • Bij verkoopovereenkomsten afgesloten vanaf 1 januari 2021 kunt u ook profiteren van het verlaagd tarief bij sloop gevolgd door een herbouw, mits de werken ingrijpend zijn.
  • Binnen 6 jaar na het verlijden van de aankoopakte dient een EPB-aangifte te worden ingediend die aantoont dat de nodige energiegerelateerde werken zijn uitgevoerd.
  • De koper moet binnen 6 jaar na het verlijden van de aankoopakte ingeschreven worden op het adres van de gekochte woning.


Gewijzigde Tarieven Sinds 1 januari 2022 is het verlaagd tarief voor ingrijpende energetische renovatie van de enige eigen woning verlaagd naar 1% (voorheen 5%). Dit tarief is van toepassing op authentieke aankoopaktes die verleden worden vanaf die datum.


Bepalende Data


  • 2021: 5% (notariĆ«le akte)
  • 2022: 1% (notariĆ«le akte)


Voor aankoopaktes verleden voor 1 januari 2020 gold een tarief van 6%.

Procedure en Controle:


De notaris past bij het verlijden van de authentieke akte het correcte tarief en de verminderingen toe. Een aantal verplichte vermeldingen moeten worden opgenomen in de akte voor de toepassing van het tarief.


De Vlaamse Belastingdienst controleert of aan de voorwaarden wordt voldaan. Als achteraf blijkt dat de voorwaarden niet zijn vervuld, kunnen aanvullende rechten en belastingverhogingen worden toegepast.Besparen en Verduurzamen:


Door te kiezen voor ingrijpende energetische renovatie bij de aankoop van uw enige eigen woning, kunt u niet alleen genieten van verlaagde registratierechten, maar ook bijdragen aan een duurzamere toekomst.


Wil je meer informatie over hoe je kan besparen en je woning energie-efficiƫnter kunt maken? Neem dan contact op voor deskundig advies en begeleiding.


Conclusie


Energetisch renoveren is een slimme investering die je woning comfortabeler, waardevoller en milieuvriendelijker maakt. Een ingrijpende energetische renovatie is een bijzondere vorm van renoveren die nog meer voordelen biedt, maar ook meer eisen stelt. In beide gevallen kan je rekenen op professioneel advies en financiƫle ondersteuning om je project te realiseren. Waar wacht je nog op? Begin vandaag nog met je energetische renovatie!

EPC, energetische renovatie, renoveren, jobartifex, energie, efficient, offerte

Jobartifex doet aan circulair renoveren!

Jobartifex

Alles voor een zorgeloze renovatie.

Renovaties in Antwerpen


Antwerpen, Mechelen ,Turnhout, Herentals, Lier, Mol, Geel, Brasschaat, Schoten, Heist-op-den-Berg, ...

Renovaties in Oost-Vlaanderen


Gent, Aalst, Sint-Niklaas, Dendermonde, Oudenaarde, Ronse, Lokeren, Eeklo, Deinze, Geraardsbergen, ...

Renovaties in Limburg


Hasselt, Genk, Sint-Truiden, Tongeren, Maaseik, Beringen, Lommel, Bilzen, Peer, Heusden-Zolder, ...

Renovaties in Vlaams-Brabant


Leuven, Vilvoorde, Halle, Diest, Tienen, Aarschot, Sint-Pieters-Leeuw, Grimbergen, Asse, Dilbeek, ...